Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Grzybnia
SKU: 314
Orientacyjny czas wysyłki: 1-5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: Mykoflor
Mykoflor

Mikoryza Grzybnia do Winorośli opakowanie 250ml

Winorośl to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych roślin uprawianych przez człowieka. Wina z winogron produkuje się już od się już od tysięcy lat. Ślady wina zostały odnalezione na wazie pochodzącej sprzed 5500 lat, wykopanej w Iranie. Już 2440 lat p.n.e. Egipcjanie malowali sceny przedstawiające uprawę winorośli. Wino można wytwarzać z wielu owoców, ale większość wina znajdującego się w obrocie handlowym produkuje się z winogron.

Na pewno znasz mitologię grecką, a już na pewno kojarzysz Dionizosa który to na na górze Nysa (co oznacza po grecku drzewo)  stworzył trunek zwany winem. Od Greków zakładania winnic nauczyli się Rzymianie. W Polsce pierwsze winnice powstawały w XII wieku przy klasztorach. Owoce były przeznaczone do wyrobu wina mszalnego.

Teraz i Ty bez problemu możesz uprawiać winorośl w swoim ogrodzie czy działce.

Każda roślina potrzebuje nawozu, najlepiej naturalnego im mniej chemii w naszym ogrodzie tym lepiej.

Mikoryza do winorośli

Przedstawiamy Ci płynną grzybnię mikoryzowę idealne rozwiązanie do każdego ogrodu i działki.

Po dziesięciu latach różnych doświadczeń z mikoryzacją winorośli w kilku krajach Europy, możemy już z przekonaniem podać efekty wzrostowe i fizjologiczne tej symbiozy. W doświadczeniach używano izolatów grzybni z korzeni winorośli rosnących dziko i zdziczałych pochodzących z Ukrainy, Chorwacji i Polski. Doświadczenia były zakładane w Szwajcarii (Delinat Instytut), Chorwacji, Polsce i na Węgrzech. Efekty były różne, ale zawsze bardziej lub mniej widoczne; te mało widoczne to ukryte wewnątrz owoców a pokazujące jak bardzo mikoryza potrafi zmienić ich parametry jakościowe, czyli te które wpływają na jakość wina i fermentacji.

Efekty wzrostowe:

  • Wydłużenie międzywęźli łozy
  • Pogrubienie łozy
  • Powiększenie blaszki liściowej
  • Szybsze drewnienie łozy; wyższa mrozoodporność
  • Wyższy plon; większe grona

Efekty fizjologiczne:

  • Wysoka odporność na suszę
  • Zwiększona asymilacja
  • Większa zawartość cukrów ; około 10-15%
  • Istotnie wyższa zawartość polifenoli i antocjanów; około 15%
  • Niewiarygodnie wyższa zawartość aminokwasów bo nawet +200% (Chorwacja-analiza)
  • Lepszy smak wina; o 2-3 punkty w skali 10 punktowej

OGROMNE SŁODKIE WINOGRONA

CUDOWNE OWOCE Z KTÓRYCH ZROBISZ PYSZNE WINO

ZASKOCZ SWOICH PRZYJACIÓŁ

Co to jest Mikoryza?

  • Mikoryzę zaliczamy do najlepszych „pomysłów” przyrody na poprawę wegetacji i zdrowotności roślin. W symbiozie mikoryzowej ze specyficznymi grzybami współżyje większość roślin zasiedlających ekosystemy lądowe.
  • Mechanizm współpracy tak różnych organizmów zaczął kształtować się kilkaset milionów lat temu, gdy rośliny rozpoczynały zdobywać nowe siedliska na lądzie. Nawiązana wówczas współpraca roślin i grzybów okazała się na tyle korzystna, że wciąż trwa sprawdzając się w każdych warunkach środowiskowych.
  • Najważniejszą funkcją grzybów mikoryzowych jest ich zdolność do tworzenia „pomostu” pomiędzy glebą i rośliną: strzępki tych grzybów z jednej strony penetrują i kolonizują korzenie rośliny, z drugiej nawiązują bezpośredni kontakt z glebą.
  • Dzięki nawet 1000 krotnemu powiększeniu strefy penetrowania gleby przez system „grzybo-korzeniowy” rośliny mikoryzowej, znacząco wzrasta przepływ wody i składników pokarmowych zwiększając możliwości wzrostu rośliny. Przy zachowaniu równowagi wzajemnego odżywiania partnerów symbiozy, rośliny mikoryzowe są przez to żywotniejsze i bardziej konkurencyjne w zasiedlaniu ekosystemów niż rośliny bez mikoryzy.
  • Większą przeżywalność i ekspansywność roślin mikoryzowych wspomagają również inne funkcje mikoryzy: bierna i czynna ochrona systemu korzeniowego przed chorobami od-glebowymi roślin, modyfikacje środowiska biotycznego w strefie korzeniowej, sklejanie cząsteczek glebowych w gruzełki (agregaty) glebowe – co w sumie sprzyja również zwiększaniu żyzności gleby.
  • Mikoryza jest zjawiskiem naturalnym, ale w warunkach ogrodniczej i szkółkarskiej produkcji roślin często eliminowanym poprzez stosowanie syntetycznych lub sterylizowanych podłoży wzrostowych i chemizację produkcji - wysokie dawki nawozów, stosowanie pestycydów.
  • Tak wyprodukowane rośliny po przeniesieniu do środowiska glebowego mogą czasami „odnaleźć” partnera grzybowego, jednak pewność że mikoryza zostanie nawiązana daje zastosowanie właściwych dla danej grupy roślin szczepionek mikoryzowych, aplikowanych bezpośrednio do strefy korzeniowej roślin. Jest to najbardziej naturalna i zarazem przyjazna środowisku metoda wspomagania wzrostu i zdrowotności roślin użytkowych i ozdobnych.

 

Mikoryza Grzybnia do winorośli zastosowanie:

Opakowanie 250 ml wystarcza na 25 aplikacji. Jedna aplikacja to ok 10 ml (jedna łyżeczka lub jedno naciśnięcie butelki).

Rośliny kopane z gruntu z gołym korzeniem lub sadzone z doniczki 1-2 miejsca aplikacji

Roślina sadzona w tym lub poprzednim roku 1 miejsce aplikacji

Roślina 3-5 lat po posadzeniu 2-3 miejsca aplikacji

Duże drzewa 5-6 miejsc aplikacji

Drzewa rosnące w grupie 5-6 miejsc aplikacji

Należy odciąć końcówkę z butelki, wykopać dołek przy roślinie na ok 10 cm głębokości, następnie wcisnąć ok 10 ml (jedna mała łyżeczka) mikoryzy do dołka po czym zakopać go i obficie podlać.

DZIAŁANIE MIKORYZY DO WINOROŚLI:

  • lepsze zaopatrzenie w wodę i składniki mineralne
  • optymalny wzrost, kwitnienie i owocowanie
  • wyższa odporność na choroby
  • zwiększona tolerancja na stresy środowiskowe

NIE MA MOŻLIWOŚCI PRZEDAWKOWANIA RAZ ZASTOSOWANA WYSTARCZA NA CAŁE ŻYCIE ROŚLINY !

Polecamy